İlk Diş

İlk Muayene

Çocuğunuzun ömrü boyunca hiç diş sorunu yaşamamasını ister misiniz?

O zaman ilk dişleri çıktığında bir diş hekimini ziyaret edin!

"İlk Diş İlk Muayene" kampanyası, Çocuk Diş Hekimleri Derneği tarafından tüm çocukların ilk dişleri çıktığında veya en geç bir yaşına geldiğinde bir diş hekimi tarafından muayene edilmesini sağlamak amacıyla başlatılmıştır.

Sağlıklı nesiller yetişmesini sağlamak için, üzerimize düşen sorumluluk çerçevesinde bunun ülkemizde ulusal bir politika haline dönüşmesini hedeflemekte ve bu konuda toplumun tüm kesimlerinin desteğini beklemekteyiz

shutterstock_217657168.jpg
İlk Diş
İlk Muayene

​Uzm. Dr. Dt. Zeynep Anker (Proje Sorumlusu)
Uzm. Dr. Dt. Ayşegül Çetingüç
Uzm. Dt. Cansu Emeksiz Arar
Uzm. Dr. Dt. Erçin Şeberol
Uzm. Dt. Esra Dursun
Uzm. Dr. Dt. Tahsin Demir

Sevgili Veliler,

Bebeğinizi ilk dişleri çıktığında veya en geç bir yaşına geldiğinde bir diş hekimi muayenesine götürmeniz, onun erken yaşta diş hekimi ile tanışması, bu muayenelere alışması ve ömrü boyunca sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olması için çok önemlidir. Hekiminizden çocuğunuz için sağlıklı beslenme ve dişlerini nasıl temizleyeceğiniz/fırçalayacağınız konusunda değerli tavsiyeleri almanızı sağlayacaktır.

Sizin için hazırladığımız broşüre buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgili Diş Hekimleri

Sağlıklı dişlere sahip nesiller yetiştirmeyi hedefleyen hekimler olarak üzerimizde her zaman olduğu gibi büyük yük düşüyor. Dernek olarak her zaman meslektaşlarımızın yanında yer almaya devam edeceğiz. Hekimlerimizin arasında ortak bir dil oluşturmak adına sizin için hazırladığımız kaynaklara buradan ulaşabilirsiniz. ​

Sevgili Tıp Hekimleri ve Sağlık Çalışanları

Bu kampanyanın başarısı, doğumlarından itibaren sıklıkla karşılaştığınız çocuklarımızın ilk dişleri çıktığında veya en geç bir yaşına geldiğinde bir diş hekimi tarafından muayene edilmesinin gerekliliğini ailelere hatırlatmanıza bağlıdır. Doktorundan eczacısına, hemşiresinden tıbbi sekreterine kadar tüm sağlık çalışanlarının vereceği desteğe şimdiden minnettarız.

Sevgili Öğretmenler

Bu kampanyanın başarısı, çocukların evlerinin dışında en çok zaman geçirdikleri kreş, anaokulu ve okullardaki, siz değerli öğretmenlerimizin de  ailelere uyarıda bulunması ve farkındalık yaratmasına bağlıdır. Her zaman olduğu gibi bu konuda da öğretmenlerimize büyük yük düşmektedir.

​Kampanyayı destekleyen tüm kişi yada kurumlar izin almaksızın logo, broşür ve posterleri kullanabilir, ihtiyaç halinde telefon ve elektronik posta adresleri üzerinden Çocuk Diş Hekimleri Derneği ile iletişime geçebilirler.
Broşür
Poster
El İlanı

Beslenme

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün bebekler ve çocuklar için yüksek şeker içerikli işlenmiş gıdaların ve atıştırmalıkların hayatımıza daha çok girmesiyle hem çocukların obezite gibi genel sağlık sorunları hem de diş sağlığı sorunları artmaktadır.

İlk Diş İlk Muayene kampanyası ile diş hekimleri ebeveynlere, çocukları için sağlıklı beslenme ve beslenme alışkanlıkları konusunda eşsiz tavsiyelerde bulunacaktır.

İletişim

Günümüzde iletişim yollarının giderek artması sayesinde artık bilgiye erişim son derece kolaylaştı. Özellikle sosyal medya üzerinden özellikle hekimlerin ailelere yönelik paylaşmış olduğu çeşitli eğitsel içerikler, ailelerin sosyoekonomik seviyesi ne olursa olsun diş sağlığı konusundaki bilgi seviyelerini arttırdı. Okuma alışkanlıklarının giderek azaldığı, hızlı tüketimin ve özellikle sosyal medya kullanımının giderek arttığı ülkemizde, en azından bu dezavantajı aileleri bilgilendirmek için avantaja çevirebilecek özgün fikirler bulmalıyız.

Fırçalama ve Kontrol

İlk dişler çıkar çıkmaz florürlü bir diş macunu ile günde 2 kez, bir yetişkin tarafından fırçalamaya başlaması çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için en büyük anahtardır.

6 ayda bir yapılacak düzenli kontroller ve ihtiyaç halinde florürlü vernik uygulamaları çok önemlidir. İlk Diş İlk Muayene kampanyası ile diş hekimleri ebeveynlere, çocuklarının dişlerini nasıl fırçalayacaklarını göstereceklerdir.

Sürdürülebilirlik

Sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için sosyoekonomik seviyesi ne olursa olsun tüm ailelere ulaşmak bu projenin sürdürülebilirliği için son derece önemlidir.

Daha önce ülkemizde bu konu ile ilgili bir istatistik bulunmayışı hedeflerin ölçülebilmesini engellese de özellikle aile diş hekimliği uygulamalarıyla çocukların ağız diş sağlığının düzenli takibi ile uzun dönemde pozitif sonuçlar alacağımıza yürekten inanmaktayız.